Tiibetiläinen unijooga

Tarkastele unikokemustasi tietääksesi oletko todella hereillä vai et

- Tenzin Wangyal Rinpoche

 

Tiibetiläisessä unijoogassa käytetään tietoista unitilaa, selkounta (lucid dream), muinaisena henkisen kasvun ja läsnäolon harjoituksena sekä meditaatiotekniikkana mielen rauhassa lepäämiseksi.

Johdanto

Käytämme kolmasosan elämästämme nukkumiseen. Riippumatta siitä mitä teemme - ovatpa tekomme kuinka hyveellisiä tai pahoja tahansa, olemmepa murhaajia tai pyhimyksiä, munkkeja tai irstailijoita - jokainen päivämme päättyy samalla tavalla: suljemme silmämme ja katoamme pimeyteen. Emme pelkää tehdä sitä, vaikka se tarkoittaakin, että kaikki se, minkä tunnemme olevan “minä”, häviää. Jonkin ajan kuluttua mielessämme syntyy kuvia ja tunne minuudesta herää niiden myötä. Olemme syntyneet olemassa oleviksi olennoiksi tuossa rajattomalta vaikuttavassa unimaailmassa. Osallistumme joka ilta tähän suureen mysteeriin, jossa siirrymme yhdestä kokemusten ulottuvuudesta toiseen, ja kadotamme minuutemme löytääksernme sen jälleen ja pidämme tätä kaikkea itsestään selvänä asiana. Heräämme joka aamu ja jatkamme “todellista” elämäämme, mutta tietyssä mielessä olemme silti yhä edelleen unessa. Opetusten mukaan voimme joko jatkaa harhakuvien vallassa elämistä tässä unitilassamme päivin ja öin tai herätä totuuteen.

Ryhtyessämme harjoittamaan unijoogaa, meistä tulee hyvin pitkän perinteen jatkajia. Miehet ja naiset kautta vuosisatojen ovat tehneet näitä samoja harjoituksia ja kohdanneet samoja epäilyksiä ja esteitä kuin me. He ovat myös hyötyneet harjoituksista, ja niin voimme mekin. Monet korkea-arvoiset lamat ja suuret joogit ovat tehneet unijoogasta pääasiallisen harjoitusmuotonsa ja saavuttaneet sen avulla toteutumisen. He ovat meidän henkisiä esi-isiämme, jotka antavat meille omien harjoitustensa hedelmän näiden opetusten kautta. Tämän historian pohtiminen ja kaikkien elämänsä näille opetuksille omistaneiden ihmisten muistaminen luo uskoa ja kiitollisuutta perinnettä kohtaan.

Jotkut tiibetiläiset opettajat saattavat pitää kummallisena, että opetan näitä tekniikoita länsimaalaisille, jotka eivät ole tehneet valmistavia harjoituksia ja joilla ei ole tiettyä ymmärrystä. Nämä opetukset ovat olleet perinteisesti salaisia opetuksia. Se on ollut merkki kunnioituksesta opetuksia kohtaan, mutta opetuksia on haluttu siten myös suojella muuttumasta sellaisten henkilöiden väärinymmärrysten johdosta, jotka eivät ole valmiita saamaan opetuksia. Näitä asioita ei opetettu aiemmin koskaan julkisesti eikä kukaan saanut opetuksia kevyin perustein. Opetukset oli varattu sellaisille henkilöille, jotka olivat valmistautuneet vastaanottamaan ne.

Harjoitukset eivät ole menettäneet tehoaan ja ne ovat edelleen yhtä arvokkaita kuin ennenkin. Maailmassa vallitsevat olosuhteet ovat kuitenkin muuttuneet, joten minä haluan yrittää jotain uutta. Toivon, että opettamalla näitä tehokkaita ja yksinkertaisia harjoituksia avoimesti perinne säilyy varmemmin ja että yhä useammat ihmiset voivat hyötyä harjoituksista. On kuitenkin erittäin tärkeää kunnioittaa  opetuksia ja siten suojella niitä. Opetusten kunnioittaminen myös syventää omaa ha?joitustasi. Pyri siihen, että saisit nämä opetukset suoraan aidolta opettajalta, sillä vaikka opetusten lukeminen on hyvä asia, opetusten saaminen suoraan suullisessa muodossa luo kuitenkin vahvemman siteen traditioon ja opetuslinjaan. Saatamme myös kohdata polullamme esteitä, joiden yli on vaikea päästä omin avuin, mutta koke- nut opettaja kykenee tunnistamaan esteet ja auttamaan sinua niiden voittamisessa. Tämä on hyvin tärkeä seikka, joka tulisi pitää mielessä. lhmiselämämme on mittaamattoman arvokas. Meillä on sovelias keho ja mieli, jonka mahdollisuudet ovat rajattomat. Me voimme tavata opettajia ja saada heiltä opetusta. Meillä on vapaus valita ja voimme elää elämämme henkistä polkua kulkien. Tiedämme, että henkisten harjoitusten tekeminen on tärkeää myös muiden auttamisen kannalta. Tiedämme myös sen, että elämä on hyvin lyhyt ja että kuolema korjaa satonsa varmasti, mutta siltikään emme kykene löytämään tarpeeksi aikaa henkisille harjoituksille elämän kiireiden keskellä. Saatamme kenties meditoida tunnin tai kaksi, mutta loput 22 tuntia samsaran laineet saavat riepotella ja harhauttaa meitä. Löydämme kuitenkin aina aikaa nukkumiselle; nukumme kolmasosan elämästämme, ja voimme käyttää sen ajan henkisiin harjoituksiin.

Yksi  kirjan pääteemoista on se, että henkisiä harjoituksia tekemällä kehitämme itseämme olemaan tietoisempia jokaisena elämämme hetkenä. Kun sitten olemme tietoisempia, vapaus ja joustavuus lisääntyvät eivätkä huolet ja muut häiriötekijät enää hallitse meitä yhtä paljon. Tulemme tasapainoisiksi ja olemme paremmin läsnä, mikä puolestaan auttaa meitä valitsemaan myönteisen tavan suhtautua asioihin ja toimimaan oikein eli valitsemaan sellaisen reagointitavan, joka on paras vaihtoehto muiden hyvinvoinnin ja oman kehityksemme kannalta. Pikkuhiljaa meissä kehittyy jatkuvasti hereillä oleva tietoisuus ja pystymme säilyttämään tuon tietoisuudentilan sekä nukkuessamme että valveilla ollessamme. Ja silloin kykenemme käyttämään uniamme luovalla ja myönteisellä tavalla harjoitusten tekemiseen. Kun olemme jalostaneet tämän taidon täyteen mittaansa, huomaamme, että meillä on enemmän ymmärrystä ja selkeyttä. Elämämme sujuu helpommin ja mukavammin sekä valveilla että unissa, ja samalla me myös valmistaudumme saavuttamaan vapautumisen kuolemanjälkeisessä välitilassa (bardo).

Nämä opetukset tarjoavat meille monia menetelmiä, joiden avulla voimme parantaa arkielämämme elämänlaatua, mikä on hyvä asia, sillä juuri tämä elämämme on erittäin tärkeä ja elämisen arvoinen. Näiden harjoitusten perimmäinen tarkoitus on kuitenkin johtaa meidät vapautumiseen. Ennen tuon tilan saavuttamista tämä kirja on helpointa ymmärtää harjoitusten käsikirjana; opaskirjana, joka esittelee tiibetiläisen bön-buddhalaisuuden harjoituksia, joissa unia käytetään tavallisen arkielämän unenomaisesta tilasta vapautumiseen ja nukkumista tietämättömyydestä heräämiseen. Jotta voisit käyttää tätä kirjaa tällä tavoin, sinun tulisi etsiä itsellesi pätevä opettaja. Tee sen jälkeen mielen vakauden lisäämiseksi tyyneysharjoituksia (shine), jotka löydät osasta kolme. Kun koet olevasi valmis, aloita valmistavat harjoitukset ja tee niitä jonkun aikaa ja ota ne osaksi elämääsi. Aloita vasta tämän jälkeen varsinaiset pääharjoitukset.

Kiirettä ei ole, koska olemmehan vaeltaneet samsaran harhoissa hyvin kauan edes aloittamatta harjoituksia. Toisaalta, jos vain pelkästään luet jälleen kerran yhden uuden henkisen kirjan ja unohdat sen, ei elämäsi muutu paljoakaan. Jos kuitenkin teet näitä harjoituksia sitkeästi aivan loppuun asti, voit herätä alkuperäiseen ja todelliseen luontoosi, joka on Valaistunut.

Jos emme kykene olemaan tietoisesti läsnä nukkuessamme ja jos me kadotamme itsemme joka yö, millaiset ovat mahdollisuutemme kohdata kuolema tietoisena? Jos olemme unimaailmassa vuorovaikutuksessa mielemme tuottamien kuvien kanssa luullen niitä aidoiksi, emme voi olettaa olevamme vapaita kuolemaa seuraavassa tilassa. Kun tarkastelet kokemuksiasi unien näkemisestä, tiedät miten kohtaat kuoleman. Nukkumistasi tarkastelemalla tiedät, oletko todella hereillä vai et.

 

Teksti on Johdanto-kappale kirjasta Tiibetiläinen unijooga, Tenzin Wangyal Rinpoche, Biokustannus Oy, 2011

www.biokustannus.com

Tiibetiläinen sielun palautus

Vuodenmittainen maksuton kurssi netissä

Geshe Tenzin Wangyal Rinpochen parissa

 

“Palauta mieleesi hetki elämässäsi, jolloin tunsit itsesi kokonaiseksi, tyytyväiseksi, täysin eloisaksi kuin olisit kotona itsessäsi. Kuvittele, että on mahdollista tuntea näin, ei pelkästään silloin tai nyt, vaan suurimman osan hetkiäsi. Tämän sielunpalautus harjoitus tarjoaa.” -Tenzin Wangyal Rinpoche

 

Läpi vuoden 2015 Tenzin Wangyal Rinpoche opettaa kuukausittaisissa weblähetyksissä aiheenaan muinainen tiibetiläinen harjoitus sielun palautuksesta. Vuoden mittainen kurssi perustuu Rinpochen tulevaan kirjaan The True Source of Healing: How the Ancient Tibetan Practice of Soul Retrieval Can Transform and Enrich Your Life (Hay House, kesä 2015. Aito parantava lähde: kuinka muinainen tiibetiläinen harjoitus sielun palautuksesta voi muuttaa ja rikastuttaa elämääsi). Jokainen lähetys on maksuton ja avoin kaikille!

Lähetysajat (englanniksi)

http://ligmincha.org/en/international-news/258-soul-retrieval-course-2015-en.html  

 

Kurssisarja

Nämä sielun palautus harjoitukset auttavat sinua ammentamaan lopullisesta hoivan ja parannuksen lähteestä. Tekemällä niitä päivittäin tulevana vuonna, ne voivat muuttaa elämäsi. Ne auttavat muun muassa:

• menettämästä elävyyden tunnettasi kohdatessasi vaikeita elämän haasteita

• elävöittää uudelleen henkilökohtaisen elämäsi, perhe-elämäsi ja työelämäsi.

• auttavat sinua tunnistamaan voimakkaat sisäiset ja ulkoiset hoivan lähteet

• koe parantuminen kaikilla tasoilla—fyysisesti, psykologisesti ja hengellisesti

• tuo hoivaa muille ihmisille elämässäsi

• palaa kotiisi, jo valmiiksi iloiseen ja luovaan luontoosi

• edisty polulla kohti korkeampaa vapautumista

 

Tämän kurssin harjoitukset perustuvat muinaisiin tiibetiläisiin bön-buddhalaisuuden opetuksiin sielun palauttamisesta. Harjoituksista on jätetty perinteiset sielun palautus -seremoniat ja -rituaalit ja ne keskittyvät sen sijaan opetusten perusytimeen.

 

Kuinka osallistua

Osallistuaksesi tälle maksuttomalle kurssille, voit tehdä sen yksinkertaisesti kotoasi tietokoneeltasi tai osallistumalla Ligminchan harjoitusryhmiin tai keskuksiin ympäri maailmaa. Rekisteröitymällä annetusta linkistä saat oman linkin, josta voit katsoa seuraavan weblähetyksen aikataulun. Jokainen lähetys on maksuton ja avoin kaikille eikä tarvitse ennakkovalmisteluja tai -ehtoja. Saadaksesi kuitenkin enemmän kurssista ja sen elämää muuttavista mahdollisuuksista, oppilaita rohkaistaan seuraamaan kaikki 12 suoraa lähetystä tai tallennetta myöhemmin sekä harjoittamaan päivittäin asioita, joita yhdellä kerralla on kerrottu. Oppilaat, jotka osallistuvat suoriin lähetyksiin saavat lisäksi pääsyn ylimääräisiin ladattaviin materiaaleihin.

Saat lisätueksi myös lähetysten ryhmäkatselun ja säännöllisiä ryhmäharjoituksia, jotka perustuvat näihin opetuksiin monissa paikoissa ympäri maailmaa esimerkiksi Helsingissä ja Jyväskylässä.

Jos alueellasi ei ole ryhmää ja haluaisit alkaa vetämään itse omaa epämuodollisesti ota yhteys osoitteeseen Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ilmaistaksesi kiinnostuksesi ja saadaksesi lisätietoja.

 

Koko kurssin aikataulu

Jokainen suora lähetys tulee kuukauden toisena lauantaina lukuun ottamatta elokuuta, jolloin lähetys on kolmas lauantai. Jokainen lähetys tapahtuu Suomen aikaa kello 22 (tai 21 riippuen kesä/talviaikaan siirrosta), paitsi koko päivän lähetykset, kuten alla kerrottu. Muutaman päivän sisällä suorasta lähetyksestä linkki tallenteeseen lähetetään alla kerrottuun osoitteeseen. Kaikki ajat ovat Suomen aikoja.

 

• Tammikuu 10., 2015—KOKO PÄIVÄN LÄHETYS* Löydä uudelleen yhteys omaan iloiseen olemukseesi: Johdanto tiibetiläiseen sielun palautus -harjoitukseen.

• Maaliskuu 14., 2015, 21:00-22:30—Viisi luonnollista elementtiä: terveellisen tasapainon löytäminen

• Huhtikuu 11., 2015, 22:00-23:30—Sielun syvimpien tarpeiden löytäminen 

• Toukokuu 9., 2015,22:00-23:30—Luonnon yhteys sielun ravitsemiseksi 

• Kesäkuu 13., 2015—KOKO PÄIVÄN LÄHETYS* Parantava lähde: Oma sisäinen turvapaikkasi. 

• Heinäkuu 11., 2015, 22:00-23:30—Ihmissuhteista ammentaminen sielun ravitsemiseksi 

• Elokuu 15., 2015, 22:00-23:30—Yksinäisyyden voittaminen: Löydä ystävä sisältäsi 

• Syyskuu 12., 2015, 22:00-23:30—Sisäisen olemisesi ravitseminen: Sielun palautuksen sydän 

• Lokakuu 10., 2015, 22:00-23:30—Sisäisen olemisesi ravitseminen: Kysymyksiä ja vastauksia 

• Marraskuu 14., 2015, 22:00-23:30—Lämmön voima: Fyysinen parantuminen meditaatiolla 

• Joulukuu 12., 2015—KOKO PÄIVÄN LÄHETYS* Hoivaava lähde: Kipusi juurten leikkaaminen 

• Tammikuu 9., 2015, 22:00-23:30—Sielun palautus elämänmittaisena harjoituksena.

 

Saat lisätueksi  mahdollisuuden lähetysten ryhmäkatseluun ja säännöllisiä ryhmäharjoituksia, jotka perustuvat näihin opetuksiin ainakin Helsingissä ja Jyväskylässä.

 

*Aikataulu koko päivän weblähetyksille tammikuun 10. ja kesäkuun 13. sekä joulukuun 12.:

16:00–17:30: Tenzin Wangyal Rinpochen opetus

18:15–19:15: Vanhemman opettajan ohjattu harjoitus

20:15–21:45: Tenzin Wangyal Rinpochen opetus

22:30–23:30: Vanhemman opettajan ohjattu harjoitus

 

Videolähetyksiä tukeva nettikurssi lisämateriaaleineen:

https://www.ligminchalearning.com/soul-retrieval-course 

 

Lisätietoja englanniksi

http://ligmincha.org/en/international-news/258-soul-retrieval-course-2015-en.html 

 

Esipuhe Rinpochen kesällä 2015 ilmestyvään Sielun palautus -kirjaan (englanniksi):

http://www.ligminchalearning.com/wp-content/uploads/2015/01/TrueSourceOfHealingIntroduction.pdf

 

Materiaaleja suomeksi

Viiden elementin perusominaisuudet:

http://www.ligmincha.fi/images/ArtikkelitFI/Viiden_elementin_kaavio.pdf

 

Tiibetiläinen äänijooga (pawo du nga)

Äänijoogassa puhdistetaan erityisesti elämän virran tai energian tuntemuksen esteitä äänen värähtelyllä joka syntyy laulamalla yksitavuisia mantroja. Harjoitus on voimakkain ryhmässä yhteisessä äänen värähtelyssä.

Harjoituksen alussa ajatellaan ensin meitä häiritsevää asiaa, sen tuottamia vaikutuksia kehossa, hengityksessä ja mielessä. Tiibetiläisessä perinteessä ajatellaan hengityksen, tunnetason asioiden ja pranan olevan yhtä. Mielellä tarkoitetaan tässä yhteydessä mielen perusluonnon kirkkautta ja avoimuutta. Ongelmat mielen tasolla varjostavat tai samentavat tätä kirkkautta.
Varsinainen harjoitus aloitetaan usein tekemällä alkumantrat Ma Gyud -äititantrasta. Ennen ääniharjoitusta voidaan tehdä Yhdeksän puhdistavaa hengitystä -harjoitus ja tsa lung.

Viisi voitokasta ydintavua

  1. Päälakichakra: A
    • Kruunuchakraan sijoitettu A-tavu symboloi avoimuutta ja avaruutta. Voimme samalla keskittyä myös otsan alueeseen. A-tavu voidaan visualisoida valkoisena.
  2. Kurkkuchakra: OM
    • OM -tavu symboloi kirkkautta ja tietoisuutta, jotka sisältävät viisi viisautta ja neljä mittaamatonta positiivista laatua (four immeasureables): rakkaus, myötätunto, ilo ja tasavertaisuus. OM -tavu voidaan visualisoida punaisena.
  3. Sydänchakra: HUNG
    • Sydämessä kehitämme yhtä edellä kuvatuista myönteisistä tunteista. Tämä tunne voi myös toimia vastalääkkeenä sille asialle, joka tällä hetkellä eniten häiritsee elämäämme. Kehittäessämme myönteistä tunnetilaa emme kuitenkaan analysoi, käsitteellistä tai pakota itseämme mihinkään. Teemme vain harjoitusta ja sen jälkeen annamme mielemme levätä ponnistelematta myönteisessä tunnetilassa. Mikäli meidän on vaikea tavoittaa myönteistä tunnetilaa jossakin chakrassa, voimme harjoittaa enemmän sitä edeltävää chakraa. Esimerkiksi jos emme tavoita sydämeen liittyviä myönteisiä tunnetiloja, voimme harjoittaa enemmän kruunu- ja kurkkuchakraa. HUNG-tavun voi visualisoida sinisenä.
  4. Napachakra: RAM
    • RAM -tavu navassa symbolisoi kypsymistä ja kykyä viedä asiat päätökseen. Tavu voidaan visualisoida punaisena.
  5. Salainen chakra: DZA
    • Salaisesta chakrasta syntyy spontaani, ponnistelematon toiminta. DZA -tavu voidaan visualisoida vihreänä.

 

Tavujen merkitys

Tavuihin sisältyy tiibetiläisessä perinteessä monenlaista symboliikkaa. Harjoitusten kautta luomme suhdetta tavuihin ja annamme niille merkityksiä. Tavuja voidaan hyödyntää monissa harjoituksissa. Visualisaatiossa kannattaa kuitenkin välttää liikaa pakottamista ja käsitteellistämistä. Voimme verrata tavua vaikkapa kauniiseen kukkaan: jos haluamme kehittää mielessämme myönteisiä ominaisuuksia voimme ajatella kukan kauneutta ja muita hyviä ominaisuuksia. Meidän ei välttämättä tarvitse ajatella kukkaa konkreettisesti, mutta symbolin kautta voimme tavoittaa tiettyjä ominaisuuksia.

Tavujen symboliikka voidaan ajatella myös seuraavasti:

  • A: täydellistynyt keho
  • OM: täydellistynyt puhe
  • HUNG: harhautumaton mieli
  • RAM: täydellistyneet ominaisuudet
  • DZA: spontaani toiminta

Sekaannuksen välttämiseksi todettakoon, että tästä pawo du nga -harjoituksesta on käytetty Suomessa moninaisia nimityksiä kuten "äänijooga", "viisi voitokasta ydintavua", "viisi soturitavua" ja "viisi parantavaa tavua". Englannin kielessä harjoitus tunnetaan nimillä "Tibetan Sound Healing" ja "Five Warrior Syllables".


1. Esittely



2. A-tavu



3. Om-tavu



4. Hung-tavu



5. Ram-tavu



6. Dza-tavu



7. Loppusanat

embed video plugin powered by Union Development

Yungdrung Bön ja Zhang Zhung nyengyu

Yungdrung bön edustaa Tiibetin vanhinta henkistä perinnettä. Bön-perinne on välittynyt katkeamattomana aikojen halki mestarilta oppilaalle siirrettynä. Sen tuhansia vuosia pitkän historian aikana tämä rikas ja syvällinen perinne levisi laajalle Euraasian alueella, jossa sitä harjoittivat lukuisat kansat. Ajan myötä se on kutoutunut monien kansojen ja yhteisöjen kulttuuriperintöön, omana erityisenä juonteena.

Yungdrung bönin (kirjaimellisesti ’ikuinen totuus’) perinteen perustaja buddha Tönpa Shenrab syntyi perimätiedon mukaan 16017 BC Barpo Sogye palatsissa Tagzig Olmo Lung Ring nimisessä valtakunnassa. Bön-kaanonin mukaan hänen isänsä oli Gyalbon Thodkar Mu klaanista ja hänen äitinsä Yochi Gyalzhedma. Hänen opetuksiaan kutsutaan Yungdrung böniksi ja niiden harjoittajia Bönpoiksi. Tönpa Shenrab omisti koko elämänsä ikuisen bönin harjoittamiseen kaikkien olentojen hyväksi. 

Tönpa Shenrabin sanotaan opettaneen böniä kolmessa peräkkäisessä opetussyklissä. Ensimäisen syklin nimi on ’bönin yhdeksän tietä’, toisen ’Neljä bönin ovea ja viides aarrekammio’ ja kolmannen ’Ulkoiset, sisäiset ja salaiset ohjeet’. Viimeisessä opetussyklissä ulkoinen sykli tarkoittaa luopumisen tietä eli sutra opetuksia, sisäinen sykli tarkoittaa muutoksen tietä eli tantrisia opetuksia ja salainen sykli tarkoittaa itsevapautumisen tietä eli dzogchen opetuksia. 

Dzogchen harjoituksen ydin on se, että harjoittaja oivaltaa, että kaikki ilmentyvä on mielen luonnon heijastusta ja se voi näin sulautua takaisin mielen luontoon. Tämän todellisen mielen luonnon oivaltamisen kautta on mahdollista saavuttaa valaistuminen. Viimeinen vaihe tätä prosessia on fyysisen kehon muuttuminen valokehoksi eli sateenkaarikehoksi. 

Gyalwa Chaktri on kokoelma tekstejä, jotka on koonnut 1200-luvulla elänyt suuri mestari Dru Gyalwa Yungdrung. Tekstit muodostavat täydellinen harjoituskäsikirjan, jonka avulla voimme suoraan soveltaa käytäntöön Yungdrung Bönin tärkeimmät dzogchen opetukset, joista käytetään nimeä Zhang Zhung nyengyu, kokemuksellinen opetus. Perinteisesti nämä opetukset on välitetty suullisesti, joskin ne on myös kirjoitettu teksteiksi 1000-luvun alussa. 

Zhang Zhung oli kuningaskunta, joka sijaitsi nykyisen länsi- ja pohjois-Tiibetin alueella kuuluisan Kailash vuoren ympärillä. Dzogchen harjoitusten kerrotaan syntyneen sen alueella. Nämä opetukset ja harjoitukset kirjoitettiin muistiin ensimmäisen kerran 700-luvulla. Bönpo mestari Tapihritsa saneli ne oppilaalleen Gyerpung Nangzher Lodpolle. Mestari Tapihritsa antoi oppilaalleen luvan kirjoittaa nämä opetukset paperille, ja hän käytti Zhang Zhungin kieltä. Myöhemmin 900-luvulla Ponchen Tsanpo käänsi nämä opetukset tiibetin kielelle oppilaitaan varten. Seuraavalla vuosisadalla Orgom Kundul and Yangton Sherab Gyaltsan kokosivat nämä tekstit nykyiseen muotoonsa käyttäen useita eri länsi-Tiibetissä ja Nepalissa käytössä olleita lähteitä. Tämä opetuslinja on siirtynyt katkeamattomana alkuajoista tähän päivään asti. 

Maineikas bön-mestari Druchen Gyalwa Yungdrung kokosi Zhang Zhung nyengyu opetusten pohjalta harjoituskäsikirjan 1200-luvulla. Ensimmäisessä kirjassa kuvataan perusharjoitukset (ngöndro). Toisessa kirjassa kuvataan mietiskely harjoitukset nimeltään Trekchöd ja Thögal, jotka muodostavat dzogchenin varsinaisen ytimen. Kolmannessa kirjassa kuvataan dzogchenin näkemys, meditaatio, käytös sekä harjoituksen tulos. Lisäksi kirjassa kuvataan 49 päivän pimeä harjoitus.

Dawa Gyaltsenin viiden kohdan opetukset

Bön-buddhalaisuus on Tiibetin alkuperäinen spirituaalinen perinne. Bön-buddhalainen opettaja Dawa Gyaltsen eli Tiibetissä 700-luvulla. Hänen viisikohtainen opetuksensa esittelee mielen perimmäisen luonnon eli luonnollisen mielen, joka on puhdas tietoisuus. Buddhalaisten mestareiden sydänopetukset koostuvat usein vain muutamista riveistä, mutta sisältävät kuitenkin syvällisiä opetuksia. Tässä nämä opetukset tähtäävät mielen luonnon oivaltamiseen hankalissakin arkipäivän tilanteissa. Mielen perimmäistä luontoa kutsutaan tiibetiläisessä perinteessä myös ”buddha-luonnoksi”.

Näkyvä on mieltä,
mieli on tyhjää,
tyhjyys on kirkasta valoa,
kirkas valo on yhteyttä,
yhteys on suurta onnea.


Tarkemmin asiaa kuvataan Ultra-lehden artikkelissa. Seuraavissa videoissa Tenzin Wangyal Rinpoche selvittää asiaa:

Introduction I


Introduction II


1. Vision is mind


2. Mind is empty


3. Emptiness is clear light


4. Clear light is union


5. Union is great bliss


Conclusion

embed video plugin powered by Union Development