Suhteesta Tapihritsaan

Jos lähestyn Tapihritsaa rukoillen ”ole kiltti ja auta minua”, minä ja Tapihritsa olemme tällöin erillisiä. Erillisyys välillämme on tuolloin täydellinen, koska Tapihritsa on korkeampi voima, valaistunut olento, ja minä puolestani vaellan ja kärsin voimattomana samsarassa. Mitä haluan Tapihritsalta?

”Ensinnäkin haluan, että liiketoimeni sujuisivat hyvin”. Menen siis Tapihritsan luo liiketoiminnallisine ongelmineni – tähän tapaan monet tosiaankin Tapihritsaa rukoilevat: sen sijaan, että he pyytäisivät ”ole kiltti, ja auta minua tunnistamaan itseni”, he sanovat ”en ole erityisen kiinnostunut tunnistamaan mieleni luontoa, mutta autathan minua bisneksissäni”.

Jos asetan itseni tällaiseen heikkoon asemaan, jossa huonosti menevät liiketoimet tekevät minut surulliseksi ja hämmentyneeksi, etsin voimaa ja ohjausta – ja Tapihritsa on se, jonka pitäisi siis auttaa. Tällöin tulen jostain aivan muualta kuin Tapihritsa, eikö totta? Kun lähestyn Tapihritsaa näin, Tapihritsa on minulle ulkoinen jumaluus.

Näin siksi, että tässä tapauksessa Tapihritsa auttaa minua liiketoiminnassasi, ja mikäpä sitä ulkoisempaa voisikaan olla? Toki se voi tuntua tärkeältä, mutta se on ulkoinen asia. Jos suhteeni Tapihritsaan lähtee ulkoisista lähtökohdista, ei Tapihritsaa voi mitenkään sanoa sisäiseksi jumaluudeksi.

Kuvitellaanpa, ettei minulla enää olisikaan tarvetta lähestyä Tapihritsaa liiketoimintani tiimoilta, koska minulla on hyvä yrityskonsultti hoitamassa niitä asioita. Nyt haluankin lähestyä Tapihritsaa sisäisen etsinnän vuoksi: haluan tietää kuka on se, joka haluaa menestyä. Mitä menestyminen tai sen puute tarkoittaa? Mitä merkitsee se, että menettää tai saa kaiken?

Minulla ei ole vastauksia tähän – olen itsekin etsijä matkalla kohti itseni löytämistä. Sen vuoksi lähestynkin Tapihritsaa pyytäen ”auta minua tunnistamaan itseni” tai: ”Auta minua löytämään yhteys, avaamaan ovi itselleni. Voimmeko olla ystäviä – voitko olla opettajani ja neuvonantajani?”

Tällaiset kysymykset ovat enemmän sisäisiä kuin ulkoisia. Kun toimin näin, Tapihritsasta tulee minulle sisäinen jumaluus. ”Mitä on tämä viha minussa? Entä mustasukkaisuus? Mitä ovat nämä ristiriitaiset tunteet?”

Kun lähtökohtana on tällaisia kysymyksiä, ollaan polulla sekä olosuhteiden ymmärtämiseen että tuen, tiedon ja oppaan löytämiseen.

Lähde: Tenzin Wangyal Rinpoche: Guidance for Living and Dying - Bardo Teaching from the Bon Mother Tantra.